PÅ Venli har vi de siste årene laget en form for talle hos hønsene, vi bruker dyrestrø/jord og annet materiale som vi finner. Målet er å få i gang en prosess med nedbryting i massen og dermed innhente de fordelene som kommer av dette.
Skadelige bakterier blir nedbrutt og erstattet med de gode bakteriene som er med å bryte ned massen til jord.
Dette har en rekke fordeler.
-Det blir et godt miljø i hønsehuset, og mindre smitte av sykdommer, som en følge av dette.
-Jeg får et lunere hus til hønsa vinterstid.
-Hønene får en interessant bunn å grave, søke og bade i. Islandske høns elsker dette.
Det at de graver er med på å få luft i tallen som er viktig for å holde denne prosessen i gang på en gunstig måte. Jeg pleier å hjelpe til litt med dette, ved å grave litt og endevende noe av massen og lage noen små hauger dette stimulerer igjen hønsa til å aktiviseres.
Jeg fyller da på strø et par ganger i uka, jeg strør et tynt lag før jeg snur tallen slik at det kommer et lag med stør underst så topper jeg med et lag stø oppå etter å ha vendt tallen, noen ganger holder det å snu tallen der det liggr mest møkk.
Pakker det seg å blir tett og hardt blir det ofte en uheldig varmgang og amoniakklukt. Skjer det tar jeg ofte ut noen trillebår av dette og løsner og mater tallene på nytt.
Det som er viktig å tenke på underveis er at forholdet mellom Karbon(C) og Nitrogen(N) blir riktig. Blir det for mye Nitrogen vil det dannes ammoniakk. Dette må balanseres hele tiden ved å tilføre materiale som øker karboninnholdet i tallen.
Det kan være lurt å samle en del organisk materiale på høsten som man kan blande i tallen om vinteren, slik som lauv, torv og kvist mm. Kanskje et lite lass med kompost kan virke som en starter når man begynner legginga om høsten.
Ved siden av flis, halm og annet organisk materiale er Amalgerol et eller annet kompoststimulerende produkt er bra å tilføre for å få opp karbon innholdet og holde prosessens i gang,.
Amalgerol som jeg bruker er basert på planteoljer og urteekstraker og har et høyt karboninnhold
-Renholdet blir enklere igjennom vinteren, halm og høy fra rugekasser droppes på gulvet. Det samme gjør møkk fra flater, stigen eller andre plasser det samler seg møkk. Dette blandes i tallen og blir med i prosessen, det samme gjør innholdet i badekassene når jeg rensker ut av dem, jord, sand og aske går godt med i prosessen.
-Jeg får kompost til kjøkkenhagen, som jeg kan lempe rett ut i hagen til våren, forhåpentligvis klar til bruk.
Mineral-Expressen AS
https://www.mineralexpressen.no/gullemax-fritid