Fermentere mat til høns.

Hønsene liker godt fermentert mat og for de som oss er det bra for helsa.

Det meste kan fermenteres, vi bruker å fermentere kraftfor, korn og grønnsaker som kål, kålrot, rødbeter og gulrot.

Igjennom fermenteringsprosessen blir det frigitt næringstoffer i maten slik at hønsene kan nyttegjøre seg maten sin bedre. Probiotika fra melksyrebakteriene vil  være med på å forbedre tarmens flora.

Dette er konsistensen jeg liker å ha på kraftforet som er ferdig fermentert.

Dette er konsistensen jeg liker å ha på kraftforet som er ferdig fermentert.

God tilvekst og helse på kyllinger som får fermentert kraffor.

God tilvekst og helse på kyllinger som får fermentert kraffor.

Fermentering av kraftfor og korn

Hvordan gjør jeg det:

Kraftfor: har jeg over i krukker eller glass som jeg fyller litt over 3/4 fult, så heller jeg vann med litt biosa (melkesyrebakterier) oppi over det hele, sånn ca 1-3 cm over kraftforet.

Jeg legger en skål eller et lokk lett over.

Prøv deg fram med veske, det er en fordel at massen med fermentert kraftfor ikke blir for bløtt men har en god konsistens som er lett å gi og ikke klistrer seg fast i skålene.

Det er ferdig når det har fått en god syrlig duft ofte etter 2-5 døgn. Jeg liker å bruke det før det har stått alt for lenge fra 4-7 dager, dette for det hønsene foretrekker det før det blir alt for surt, dette blir surere jo lenger det står.

For å få utnyttet krukkene har jeg massen over i praktiske bøtter og setter det i en gang eller noe hvor det er litt kjøligere der står det klart for bruk. Lager en porsjon så jeg har 2-3 dager, fram til neste batch er klar. Jeg vasker ikke krukkene hver gang men lar det gjerne være igjen litt i bunnen og langs kanten, dette vil kunn være nok til å få fart i neste runde med syrning.

Korn: Heller korn i ei krukke ca 3/4 full, heller over vann og biosa til det står godt over kanten. Her pleier jeg å fylle over litt mer vann når kornene har svellet slik at det hele tiden er fuktighet over kornet.

Det er ferdig når det har blitt en god syrlig smak på kornet ca etter 2-5 døgn i romtemperatur. Jeg pleier å sile av det fuktige og blande dette med vann til en ny batch. 

Det er også fult mulig og veldig praktisk å blande korn og kraftfor i samme krukke før syrning, det forenkler det hele ved at jeg kan gi dette til hønsene samtidig.

Jeg bruker ca 3 % Animal biosa som en starter i det jeg fermenterer, https://www.biosanorge.no/p/animal-biosa/

Fermentering av kål.

Fermentert kål er supert å gi som hønsefor, spesielt om vinteren når det ikke er så mye grønt å få tak i ute. Godt for de å få noe annet å spise en kraftfor.

Jeg skal prøve å forklare på enkelt vis hvordan jeg gjør dette, ellers så finnes  det mye skrevet om dette.

Siden jeg fant ut at dette var langt lettere enn jeg trodde det skulle være, så skal jeg prøve å gi en enkel og grei forklaring. 

Jeg rasper eller skjærer kålen i tynne strimler, har det oppi en god og romslig bolle.

Deretter har jeg på litt salt, til to store kålhoder bruker jeg en 1 ss med salt Dette er halvparten mengde med salt som anbefales av flere ser jeg, men siden jeg også bruker melkesyrebakterier (biosa) velger jeg å bruke mindre salt. Dette fordi det er til hønsene og jeg ikke vil det skal bli for mye salt til dem.

Etter at saltet er tilført kålen bruker jeg 20 min på å klemme den sammen til det kommer veske fra den. Bruker hender og en stamp. 

Heller så oppi ca en 2 ss-1/2 dl animal biosa og velter det rundt i kålen.

Så trykker jeg det ned i en krukke og etterheller med vann og noe av biosaen som jeg har holdt tilbake, det skal stå veskse over kålen.

Deretter har jeg litt vann i en sterk plastpose og legger den over kålen, for at det skal være tyngde som holder kålen nede i krukken. 

Dette skal stå i romtemperatur til det blir ferdig 1-2 uker.

Denne tiden løfter jeg posen opp og stikker en tynn strikkepine ned i massen for å slippe ut luft, dette gjør jeg 2-3 ganger daglig.

Når den er ferdig har det hele fåt en god  og deilig duft og smak. Skal det lagres må det stå kaldt.

Jeg gjør på samme måte med andre grønnsaker.

Frisk fin kål

Frisk fin kål

Raspet/skjært og puttet over i en god arbeidsbolle.

Raspet/skjært og puttet over i en god arbeidsbolle.

Salt over kålen i bollen, sørg for at det blir salt overalt. Lar det stå slik 10 minutters tid før jeg begynner å klemme/stampe kålen sammen.

Salt over kålen i bollen, sørg for at det blir salt overalt. Lar det stå slik 10 minutters tid før jeg begynner å klemme/stampe kålen sammen.